نماد سایت آلوکد

شیشه و نماهای شیشه ای در ساختمان ها (بخش دوم)

نماهای شیشه ای sky light

نماهای شیشه ای sky light

شیشه و نما‌های شیشه‌ای در ساختمان‌ها

(بخش دوم) را در این مقاله بررسی می‌کنیم.

در مطلب مربوط به ساخت و اجرای نما‌ها در بخش دوم به انواع نما‌های مرسوم (طراحی، تولید و اجرای سازه‌های کرتین والی) می‌پردازیم:

شیشه و نما‌های شیشه‌ای مدرن در معماری مدرن امروزه بد‌لیل ترکیب مصالح وامکان فراهم کردن بستر مناسب استفاده از شیشه‌ها ورق‌های کامپوزیت- سرامیک‌ها و کوتا‌ها به‌صورت سازه‌های مهندسی و سیستم‌هایی با امکان مونتاژ سریع و حرفه‌ای، بسیار مورد‌توجه هستند.

نما‌های مدرن امکان طراحی و ساخت سازه‌های مهندسی غیر متعارف در پروژ‌های بلند و با پوشش خاص را برای مهندسان و معماران فراهم می‌آورد. پروژه‌ها براساس در خواست مشتری و بر پایه طراحی مهندسی معمار پروژه به‌صورت ٣ بعدی طراحی شده و سپس به‌صورت ٢ بعدی جزئیات اجرایی آن محاسبه و تهیه می‌گردد.

این مراحل به ترتیب زیر در نظر گرفته می‌شود:

انتخاب نمای مدرن
طراحی ٣ بعدی
ارایه جزئیات ٢بعدی و اجرایی
تولید و آماده‌سازی
نصب و اجرا

دلایل ترجیح و استفاده از شیشه و نما‌های شیشه‌ای در بنا‌ها

نماها از ترکیب سازه آلومینیومی که به‌صورت کاملا مهندسی محاسبه شده، و بارهای وارده را از طریق پروفیل‌های عمودی و پروفیل‌های افقی و بدون وارد کردن این بارها به سازه اصلی با ترکیب شیشه ساخته می‌شوند.

مزایای شیشه و نما‌های شیشه‌ای

ورود نور به میزان قابل توجه به داخل بنا با جلوگیری از نفوذ اشعه‌های مضر خورشید به داخل بنا
حفظ داخل و خارج بنا از نفوذ‌های مویرگی آب و رطوبت و صدا و انرژی‌های جنبشی
صرفه‌جویی درمصرف انرژی‌های برودتی و حرارتی در داخل بنا
رفع خطا‌های نا‌شا قولی نما و سازه اصلی و نا‌زیبایی‌های بصری
استفاده از تنوع رنگی بالا بدون نیاز به بهسازی و مراقب مداوم
وزن سبک و مناسب جهت مناطق زلزله خیز

انواع نما‌های مورد استفاده در بنا

نما‌های سنگین: به نما‌هایی که وزن هر پانل بیش از ١٠٠ kg/m٢باشد، گفته می‌شود.

نما‌های سبک: به نما‌هایی که وزن هر پانل کمتر از ١٠٠kg/m٢باشد اطلاق می‌گردد.

نما‌های سنگین اغلب از سازه‌های بتنی پیش‌ساخته (GFRC) ساخته می‌شوند در تولید این پانل‌ها از سیمان سبک و سیمان معمولی و الیاف خاص استفاده می‌شود.

بارهای استاتیکی، دینامیکی وارده برنما توسط نگهدارنده‌های که به سازه اصلی وصل شده‌اند تحمل می‌شود. همچنین این نوع پانل‌ها دارای ضریب انتقال حرارتی بالایی هستند.  البته از این نوع سیتم همانند دیگر کشور‌ها در ایران نیز نسبت به نما‌های سبک کمتر استفاده می‌گردد.

نما‌های سبک براساس نحوه در برگرفتن شیشه‌ها توسط سازه آلومینیومی، تقسیم‌بندی می‌شوند.  در نوع نمای سبک شیشه‌ای کلاسیک، سازه اصلی (آلومینیومی) ساخته و نصب می‌شود و پس از قرار گرفتن شیشه‌ها در محل مخصوص توسط شیشه گیر و درپوش‌ها به سازه اصلی متصل می‌شوند.  درنمای شیشه‌ای کرتین وال پروفیل‌های عمودی بار وارده براین نوع سازه‌ها را کنترل می‌کنند- پروفیل‌های افقی به همراه شیشه‌ها و یا قطعات اسپندرال به نحو خاصی به سازه اصلی جهت انتقال بار متصل می‌شوند.

در نما‌های شیشه‌ای بخش‌های اسپندرال به دو صورت نصب و پوشش داده می‌شوند وقتی بخش اسپندرال مابین نمای شیشه‌ای قرار می‌گیرد و زمانی که بخش‌های اسپندرال سازه نما‌های شیشه‌ای را از هم جدا می‌کنند (وزن بخش اسپندرال بر روی سازه نمای شیشه‌ای وارد نمی‌شود)

اگر قسمت اسپندرال مابین نمای شیشه‌ای باشد پوشش آن بخش یا به‌صورت شفاف و با اغلب به‌صورت مات انجام می‌گیرد. و به این ترتیب بخش وسیعی از سازه نمای اصلی بنا را می‌توان توسط نما‌های شیشه‌ای پوشش داد.


انواع شیشه و نما‌های شیشه‌ای مورد استفاده در بنا‌ها

شیشه و نما‌های شیشه‌ای درپوش دار  فول فریم لیس / یونیتایز / اسکای لایت
پانل‌های کامپوزیتی (ورق‌های کامپوزیت)
پانل‌های آلومینیومی و مش‌ها
سرامیک‌ها و گرانیت‌ها (سنگ‌ها)
الوکوتا‌ها و تراکوتا‌ها

شیشه و نما‌های شیشه‌ای درپوش‌دار

سازه اصلی این نوع نما‌ها همانگونه که گفته شد توسط براکت‌های مخصوص به سازه‌های باربر بنا متصل شده و پروفیل‌های باربر (عمودی) برروی براکت‌ها نصب شده و سپس پروفیل‌های افقی به دو صورت اجرایی، فیکس و یا کشویی اجرا می‌شوند و شیشه‌ها برروی سازه اصلی آلومینیومی نصب می‌شوند که در آخر از بیرون ابتدا توسط نگهدارنده شیشه‌ها به نمای اصلی بسته می‌شوند (توسط پیچ) و در‌نهایت درپوش اصلی (۵سانتی) جهت زیبایی هرچه بیشتر روی نگهدارنده ها  قرار میگیرند.

فاصله مابین شیشه و نما‌های شیشه‌ای و پروفیل‌های آلومینیومی چه از داخل و چه از خارج توسط واشر‌های مخصوصی پر می‌شوند و این موضوع باعث عدم نفوذ آب و گردوغبار و صدا میباشد.

امروزه جهت کاهش انبساط و انقباض سازه آلومینیومی، قطعاتی به نام ایزولاتور برروی پروفیل‌های افقی و عمودی نصب می‌شوند و سپس نگهدارنده و درپوش اجرا می‌گردند در این نوع سازه‌ها جهت بازشو‌ها نیز میتوان از سیستم باز شوی مخفی استفاده نمود که در هنگام بسته بودن از بیرون (نما) بنا قابل تشخیص نیست.

شیشه و نما‌های شیشه‌ای فول فریم لیس

سازه اصلی این نوع نما همانند سیستم درپوش‌دار می‌باشد لیکن پس از نصب شیشه ها- پروفیل‌های آلومینیومی ازبیرون قابل رویت نیستند.  دراین نوع سازه نمای شیشه‌ای مابین شیشه‌ها با ١٧ میلی‌متر فضا و عمق ١۵ میلی‌متر توسط واشر‌های آببندی خاصی پوشش داده می‌شوند.

اتصالات نگهدارنده شیشه‌ها و شیشه‌های دوجداره به که صورت خاص (یوچانل) ساخته شده‌اند توسط سیلیکون مخصوص نگهدارنده (چسبیده) آلومینیوم و شیشه به هم متصل می‌شوند در این سیستم نیز امکان اجرای بازشو‌ها به‌صورت مخفی وجود دارد همانند نمای کرتین وال درپوش‌دار همچنین در این نوع از سیستم‌ها نیز می‌توان از ایزولاتور جهت کاهش ضریب انتقال حرارت و انبساط و انقباض و صوت استفاده نمود.

شیشه و نما‌های شیشه‌ای پانلی (یونیتایز)

در این نوع سیستم نیز از بیرون نمای شیشه‌ای و حد فاصل شیشه‌ها درپوش آلومینیومی اجرا نمی‌شود و مابین شیشه‌ها فاصله ١٧ میلی‌متر و عمق ١٧ میلی‌متر توسط واشر‌های مخصوصی پوشانیده می‌شوند همچنین جهت کاهش ضریب انتقال حرارت و صورت از ایزولاتور استفاده می‌شود.

قاب‌های نگهدارنده شیشه‌ها در محیط کارخانه تولید و شیشه‌ها برروی آنها نصب شده و قاب‌های آماده براساس ابعاد دقیق و میلی‌متری که ساخته شده‌اند به محل پروژه حمل و برروی سازه نگهدارنده قرار می‌گیرند. حداکثر ارتفاع این پانل‌ها کف تا سقف می‌باشد – مجموع ضخامت این پانل‌ها از داخل ٨۵  میلی‌متر بوده و برخی اوقات نیز نام این سیستم‌ها را نما‌های ۵/٨ سانتی می‌نامند. (اصطلاحا سری ٨۵)  در این سیستم می‌توان در مابین طبقات، هدایت آب از بیرون و بخارات داخل بنا را به خارج انجام داد.

نما‌های شیشه‌ای پانلی (یونیتایز)

نما‌های شیشه‌ای sky light

در معماری مدرن، اهمیت متریال شیشه به روشنی مشخص است- قرارگیری این متریال شاخص در مقاطع آلومینیومی و بالا نشستن آن برسقف، فضایی حیرت‌آور خلق می‌نماید. عنصر نور در ایجاد دید بهتر، تشخیص صحیح رنگ‌های دکوراسیون داخلی و بخشیدن گرمی و نشاط بیشتر فضای داخلی نقش اساسی دارد. و این در حالی است که این مزایا درکنار مباحث عملکردی، سقف شیشه‌ای را گزینه‌ای برتر در اندیشه طراحان، معماران و سازندگان قرار داده است.  دراین نوع سازه‌ها المان‌های عمودی (درمسیر آب) درپوش‌دار اجرا می‌شوند و در المان‌های افقی در مابین شیشه‌ها از چسب مخصوص آببندی استفاده می‌گردد. تا هیچ مانعی جهت هدایت آب وجود نداشته باشد.

سازه آلومینیومی نمای اسکای لایتی دارای کانال هدایت آب نیز می‌باشد سازه نگهدارنده سیستم آلومینیومی sky light از نوع آهنی می‌باشد، بهتر است درهنگام اجرای سازه sky light در سقف‌ها جهت جریان هوای مناسب زیر سقف شیشه‌ای و عدم تجمع بخارات و می‌عانان آبی از sky vent (هواکش‌های برقی) در قسمتی از سازه استفاده نمود.  

نما‌های شیشه‌ای sky light

 سقف اسکای لایت از نظر ساختاری به دو دسته تقسیم می‌شوند:
سقف شیشه‌ای ثابت سقف متحرک شیشه‌ای در مکان‌هایی که احتیاج به درزگیری و عایق داشته باشیم روش ثابت بسیار کارآمد است از این‌روش بیشتر در فضا‌هایی مانند راه‌پله و زیر شیروانی استفاده می‌شود،
حال اگر فضا نیاز به تهویه داشته باشد یا فضا جزء م

خروج از نسخه موبایل