نماد سایت آلوکد

صرفه جویی انرژی از طریق پنجره ها و نماهای شیشه ای ( جداره های نور گذر)

سقف شیشه ای

جهت صرفه‌جویی انرژی در ساختمان‌ها می‌بایست تمام اقلام مورد استفاده در ساخت بنا دارای استاندارد‌های لازم در این خصوص باشد. و در صورت عدم استفاده از مصالح غیر استاندارد، اگر هم از پنجره‌های مقاوم در برابر پرت انرژی استفاده شود تاثیر چندانی نخواهد داشت. مطابق مطالعات ۳۰ درصد پرت انرژی حرارتی در ساختمان‌ها جهت مصالح ساختمانی به غیر از پنجره‌ها هدر می‌رود.   ۱۵ درصد از سقف‌ها، ۴/۲درصد از کف‌ها هدر می‌رود. باتوجه به این آمار می‌بینیم که صرفه‌جویی در پرت انرژی ازطریق پنجره‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

این فاکتور در برخی Uمهم‌ترین عامل در صرفه‌جویی از پرت انرژی در پنجره‌ها عامل یا فاکتور  می باشد، درنظر گرفته می‌شود. U=٤/٢w/m٢kکشور‌های اروپاییدرنظر گرفته می‌شود و از سال۲۰۱۳U=٣/١ w/m٢k درحالی که در کشور‌هایی مانند آمریکا – کانادا – آلمان توصیه شده است. U=١w/m٢kجهت رسیدن به این آمار می‌بایست از واشر‌های بسیار حساس و دقیق و یک سیستم عالی استفاده نمود. و مقاومت باشد. Rw=٣٢dBصوتی پنجره‌ها می‌بایست کمتر از ۸/ ۰باشد. w/m٢k پروفیل پنجره‌ها می‌بایست حداقل Uw به این ترتیبدر زیر به عواملی اشاره می‌کنیم که پرت انرژی از پنجره‌ها و یا محل نصب پنجره‌ها برروی دیوار حاصل می‌شود:

– پرت انرژی از شیشه‌ها

 را در فصل‌های گرم g در فصل زمستان مقداری انرژی گرمایی از شیشه‌ها وارد بنا می‌شود ولی می‌بایست فاکتورنیز در نظر گرفت چرا که ممکن است  پرت انرژی برودتی در فصول گرم سال تا ۴ برابر انرژی دریافتی از نور خورشید در فصل‌های سرد سال صرف شود.

– پرت انرژی از بازشو‌های پنجره‌ها

پرت انرژی از طریق قسمت‌های بازشو پنجره‌ها باید بسیار کم‌و مطابق استاندارد‌ها باشد برای این که از پرت  در این بخش جلوگیری کنیم. U انرژی یعنی فاکتورباید حتما از پنجره‌هایی با طراحی سیستم بسیار دقیق و  مهندسی استفاده نمود که اینموضوع نیز اهمیت ویژه‌ای دارد از این جهت که کارخانه‌های تولیدکننده پروفیل‌های این نوع سیستم‌ها بسیار محدود می‌باشند.

انتخاب اندازه پنجره‌ها و جداره‌های نور گذر در بنا‌ها بنابر نوع کاربری بنا و منطقه ساخت بنا مورد اهمیت است به طور مثال در کشوری مانند کانادا  ، فصل‌های  سرما با اهمیت‌تر می‌باشد جذب نور خورشید از طریق جداره‌های نورگذر می‌تواند مفید باشد در‌حالی‌که در کشور‌هایی که فصل‌های گرم سال بیشتر است می‌بایست به حفظ انرژی برودتی به داخل بنا اهمیت داده شود و انرژی تابشی خورشید به میزان به‌مراتب نیز باعث  پرت انرژی برودتی می‌گردد. لذا فقط نمی‌بایست به حفظ انرژی گرمایی داخل بنا فکر کرد بلکه به حفظ انرژی برودتی نیز باید اهمیت داد. و این امر با انتخاب درست شیشه‌های دوجداره ممکن می‌گردد.

در نما‌های مختلف شرح زیر توصیه می‌گردد Uلذا فاکتور

Ueq= Uf – g * sf

Sf/ جنوبی =۲/۴ w/m٢k

Sf/ غربی/شرقی /= ۱/۶۵ w/m٢k

Sf/ شمالی= ۰/۹۰ w/m٢k

در نما‌های شیشه‌ای این فاکتور و افزودن آن به محاسبات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در نما‌های شیشه‌ای در طول فصل‌های گرم و تابستان در ساختمان‌های اداری تابش آفتاب و گرمای متعاقب آن باعث ایجاد محیطی نا‌مطبوع برای کارکنان می‌شود لذا در این ساختمانها  مطالعات سیستم‌های برودتی و امکان جابه جایی هوا  در کنار مطالعات و محاسبات سیتم‌های حرارتی بسیار مهم است. در ساختمان‌هایی که امکان هزینه قابل‌قبول در برابر حفظ  انرژی سرمایی و مهمتر گرمایی کمتر است. می‌بایست از تابش مستقیم آفتاب به جداره‌های نور گذر جلوگیری نمود.

البته لازم به ذکر می‌باشد در این بین تبادل هوای داخل بنا نیز بسیار مهم می‌باشد، امروزه جهت جلوگیری از پرت انرژی در پنجره‌ها و خصوصا نما‌های شیشه‌ای از بازشو‌های مناسب و کافی استفاده نمی‌شود و این باعث ایجاد هوای سنگین و گا‌ها بوی بد‌در داخل بنا‌ها می‌شود. در تمامی فضا‌ها هم از بابت صحت و سلامت و هم از بابت  از بین بردن هوای مرده در داخل بنا می‌بایست جریان هوای مناسب را ایجاد نمود. ۲۵-۱۰ به ازاء هرنفر می‌باشد. M٢/hگردش هوای منظم و لازم البته بسته به نوع فعالیت در داخل بنا در حدوداین مقدار گردش هوا، هوا و رطوبت حاصل از شستشوی لباس‌ها، ظرف‌ها، حمام وتنفس به ازاء هر نفر را پاسخ‌گو می‌باشد مقدار بخار ایجاد شده به ترتیب زیر می‌باشد:

۳۰gr/h در حالت استراحت

۵۰ gr/h در حالت خشک کردن لباس‌ها

۶۰ gr/h  در حالت حرکت کم‌به ازاء هر نفر

۱۰۰ gr/h در حالت شستشوی دستشویی و حمام

۲۰۰ gr/h در حالت کار کردن خشک کن لباسشویی

۱۰۰۰ gr/h در حالت پختن غذا

۲۶۰۰ gr/h در حالت استفاده از حمام

در صورتیکه این نم‌ها و بخار‌های حاصل از داخل بنا خارج نشود، باعث ایجاد رطوبت و خسارت به داخل بنا شده و در ضمن باعث ایجاد هوای نا‌مطبوع در بنا می‌گردد.  مطالعاتی در این خصوص انجام شده بنام، Rosenheimدر سال ۱۹۸۲ در موسسه (Bestandsaufname von Einrichtungen zur freien lu ftungen im wohnungsbau) در این مطالعات به طور خلاصه ذکر شده در ساخت بنا‌ها و یا بازسازی بنا‌ها حتما می‌بایست در پنجره‌ها و نما‌های شیشه‌ای از بازشو‌های مناسب و کافی استفاده نمود. پنجره‌ها به‌تنهایی این قابلیت را دارند که با استاندارد‌های لازم طراحی – ساخت واجرا شوند، لیکن پنجره‌ها یک بخش از سازه بنا می‌باشند و مطالعات و محاسبات می‌بایست برای کل بنا در نظر گرفته شود. لذا در محاسباتبه تنهایی صحیح نمی‌باشد. (Uw) انرژی بنا‌ها،  فقط بررسی فاکتور پنجره هالذا باید دید پنجره‌ای که درخواست می‌گردد جهت چه نوع بنایی می‌باشد و براساس آن از سیستم متناسب آن بنا استفاده گردد. هم‌چنین لازم به یادآوری می‌باشد در یک جداره نور گذر ۷۵ درصد فضای پنجره‌ها توسط شیشه‌ها پوشیده فاکتور شیشه‌ها در این خصوص قابل توجه است. U  می‌شود وبا توجه به مطالب فوق استفاده از برچسب انرژی در پنجره‌ها نیز مانند لوازم برقی می‌بایست مورد‌توجه قرار گیرد.

خروج از نسخه موبایل