سالها خلاقیت در صنعت ساختمان، امروزه نام آلوم کاردینه یا آلوکد را در کشور پرآوازه ساخته است. متخصصان با تجربه ای که حدود یک دهه پیش بهرهمندی از دانش و فناوری روز جهان را در سرلوحه کار خویش قرار دادند، هم اکنون نقش مهمی در صنعت در و پنجره و نما در سراسر ایران ایفا میکنند. به یقین میتوان گفت، آلوکد در طول تمام این سالها بر عمل به شعار خود پایبند بوده و با در هم آمیختن تجربه دیروز و تکنولوژی امروز، خلاقیت و نوآوری را به بار آورده است. دکتر شهرام علیزاده که سالیان بسیاری را صرف علم اندوزی و کسب تجربه کرده است، آلوکد را از ابتدا تا کنون با مدیریت عالمانه و بهروز خود از پیچ و خم های بسیاری عبور داده و به جایگاه امروزین خود رسانده است.(او دانش آموخته مهندسی عمران از سال1375 و کارشناس ارشد شهرسازی از سال 1380 و DBA- دکتری مدیریت کسب و کار- از سال 1392 میباشد.) در گپوگفتی که با این مدیر سختکوش داشتیم، از فعالیتهای این شرکت موفق از نزدیک آشنا و از نظرات ارزنده وی آگاه شدیم. با هم این گفتگو را میخوانیم:<
این مجموعه از سال 1386 با نام آلوکد (آلوم کاردینه) در ایران شروع به کار کرد. البته من از سال 1370 در صنعت ساختمان فعال بودم و از سال 1376نیز در صنعت درب و پنجره آلومینیومی و نمای ساختمان فعالیت داشتهام. زمینه کاری اصلی آلوکدپوسته خارجی ساختمان و نماها بوده است. در ابتدای کار اهدافی داشتیم و این اهداف را به چند بخش تقسیم کردیم. بر این اساس، در چند سال نخست کوشیدیم که شرایط حاکم بر بازار را همراهی کنیم. پس از تثبیت خود در بازار، سعی کردیم بهتدریج تا حد امکان بازار را جهتدهی کنیم؛ بهعبارت دیگر مشتریان را با خود همسو کنیم و آنها را به سمت و سویی که مورد هدفمان بود هدایت کنیم. زیرا اعتقاد داریم در چنین شرایطی فعالیت کارفرمایان، پیمانکارانو سازندگان ساختمانها راحتتر خواهد بود. برای طی کردن این مراحل، در ابتدا تبلیغات گستردهای داشتیم، در تمامی نمایشگاههای مرتبط شرکت میکردیم، و در کلیه نشریات مرتبط با ساختمان تبلیغات خود را منتشر میساختیم. پس از آنکه احساس کردیم بهخوبی در بازار شناخته شدهایمو جایگاه خود را یافتهایم، از حجم این تبلیغات کاستیم و برای مثال، فقط در نمایشگاههای مهم شرکت کردیم و تبلیغات در نشریات اختصاصی را ادامه دادیم .
ما همواره به شعار خودمان پایبند بودیم: “تجربه دیروز تکنولوژی امروز”. در واقع تجربیات خود را با فناوری روز در هم آمیختیم و ترکیب جدیدی را ارائه دادیم که میتواند پاسخگوی نیاز جامعه باشد. باید توجه داشته باشید که مصنوعات آلومینیومی مانند تمامی کالاهای بهروز دنیا مرتبا در حال تغییر و تحول هستند. ما تلاش میکنیم تا جایی که در توانمان است، تحولات جدید را وارد سیستم کنیم و به مشتریان خود روشهای بهروز را توضیح میدهیم. البته از این نظر هم خوشحال هستیم که میبینیم چند شرکت دیگر نیز در حوزه کاری ما هستند که همین سیاست را دنبال میکنند. عملا ما چند شرکت هستیم که ضمن همکاری با یکدیگر تلاش میکنیم اجازه ندهیم، موج بازار ما را به هر سویی که خواست بکشد.
ماهیت کار ما این گونه است که هم با تکنولوژی سخت افزاری ارتباط داریم و هم با اطلاعات نرمافزاری. برای نمونه به مقوله پنجره اشاره میکنم. امروزه پنجره های کشویی سایز بسیار بزرگ نسبت به سالهای گذشته خواهان بسیار بیشتری یافته است. دلیل آن هم این است که در سالهای قبل سازوکار اجرای این نوع پنجرهها را نداشتیم و با امکانات موجود نمی توانستیم چنین محصولاتی ارائه دهیم. اما در حال حاضر، با توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی مورد نیاز این مقوله، مثلا در دسترس بودن یراق آلات خاص، میتوان پنجره هایی در عرض 2متر و ارتفاع 4 متر را حرکت داد. در واقع این سوژهای بود که پیشتر بدان میاندیشیدیم، اما امکانات تولید آن را نداشتیم. اما هماکنون، با تولیدات جدید شرکتهای پروفیل و یراق ساز امکان تولید پنجره های کشویی بسیار بزرگ فراهم آمده است.
به هرحال، برخی از کشورها، مانند ایتالیاو آلمان و … سردمدار دانش و تکنولوژی در این زمینه هستند؛ مثلا ایتالیا در خصوص یراق آلات حرف اول را در جهان میزند. این قبیل کشورها فناوریهای جدید را ارائه میدهند، پس از آن سایر کشورها از این فناوری استفاده میکنند،برای محقق کردن ایده های خود از آنها بهره میگیرند. در مورد پنجره های بزرگ کشویی نیز همین گونه است؛ یعنی فکر و ایدهای بود که از سالها قبل در ذهن ها وجود داشت، اما اکنون به کمک پیشرفت تکنولوژی و یراق آلات جدید میتوانیم آن را تولید کنیم. اینجاست که تجربه دیروز با تکنولوژی امروز در هم می آمیزد و خلاقیت به بار می آورد.
در زمینه پوسته نمای خارجی ساختمانها نیز شرایط به همین ترتیب است. در ابتدا اجرای سنگ در نما بهترین انتخاب موجود برای پوسته خارجی بناها بود. پس از آن ورق کامپوزیت و امروزه نیز سرامیک به بازار آمده است. امروز حتی در نمای بسیاری از ساختمانها از چوب استفاده میشود. در گذشته چنین کاری برای عموم امکانپذیر نبود و فقط تعداد انگشت شماری از پروژه در سراسر دنیا می توانستند چنین نمایی را اجرا نمایند. ولی اکنون میبینید که به کمک پیشرفت تکنولوژی و تولید مقرون به صرفه، ساختمان های بسیاری در تمام دنیا و در ایران از نمای چوبی استفاده میکنند.
بهطور کلی وارد کردن یک تکنولوژی جدید در بازار فرایندی است که طی آن باید فن آوریمورد نظر با شرایط کشور هماهنگ و همچنین مقرون به صرفه شود. تلاش ما این است که ابتدا به خوبی یاد بگیریم، سپس آرام آرام و بدون اینکه به اصل آن خدش های وارد آوریم، آن را با شرایط ایران منطبق سازیم؛ و البته اگر این امکان وجود نداشت از شکل اصلی آن استفاده میکنیم.
به طور کلی عقیده من این است که قرار نیست همه چیز را بومی کنیم. یعنی موردی که مقرون به صرفه نیست، بومی کردن آن معنایی ندارد. حتی اگر نتوانیم آن را صادر کنیم نیازی به بومی کردن آن وجود ندارد. درست است که بومی کردن فوایدی دارد، از جمله ایجاد اشتغال، اما باید محصول مورد نظر ارزش بومی کردن و صرف هزینه برای این منظور را داشته باشد.
آلوکد با عرضه دو یا سه محصول وارد بازار شده و کار خود را شروع کرد. حوزه کاری ما در ابتدا ساخت در و پنجره و نیز نمای ساختمان بود. اما در حال حاضر سبد محصولات خود را افزایش داده ایم؛ در و پنجره آلومینیوم ساده و ترمال بریک، در و پنجره و محصولات یو.پی.وی.سی، انواع شیشه، انواع نرده و حفاظ های آلومینیومی و استیل و ورق های کامپوزیتی در پوسته خارجی ساختمان از جمله محصولات ما هستند. همچنین سرامیک خشک و آلوکوتا را نیز به کار خود اضافه کرده و نماهای چوب را هم به صورت ترکیبی انجام می دهیم. کلیه این موارد به صورت تخصصی انجام میشوند. به طور کلی میتوانیم بگوییم که هر موردی در ساختمان که با مصنوعات آلومینیوم در ارتباط است، امروزه در سبد کالایی ما وجود دارد و آن را به مشتریان خود ارائه میدهیم.
بدون شک صنعت ساختمان دردوره رکود بی سابقه ای قرار دارد. مدتی پیش آماری منتشرشد که میزان صدورپروانه ساختمان نسبت سالهای گذشته میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. من که ازسال 1370 درصنعت ساختمان مشغول به کارهستم،چنین وضعیتی راتجربه نکرده بودم. مطمئنااین امرتبعات بسیار نامطلوبی برجای میگذارد. همانطورکه میدانید ساخت هر بنا بالغ بر 300 شغل را با خود درگیرمیکند.
به هرحال، وضعیت اقتصادی و شرایط کنونی کشور بر همگان روشن است؛ کشور به تازگی از یک بحران خارج شده و دولت برای رسیدن به تثبیت اقتصادیتمام تلاش خود را میکند. ضمن اینکه یکسری مشکلات خارجی مانند تحریم ها و غیره را نیز داشتیم که برای کشور بحران آفرین بودند. مسلما سازوکاری که دولت برای برون رفت از این اوضاع و نیز بهبود شرایط اتخاذ کرده، با موافقیتها و مخالفتهایی روبروست، اما باید صبر کرد و در انتظار به نتیجه رسیدن اقدامات دولت برای گذر از این بحران ماند.اما اگر بخواهم از زاویه بازاریابی به شرایط موجود نگاه کنم، باید بگویم که این بحرانها را باید به فرصت تبدیل کرد.
البته باید توجه داشته باشید که اگر همین فردا نیز چنین اتفاقی بیافتد، بر صنعت ما تاثیر فوری نخواهد داشت. تصور کنید از امروز هم اگر کسی بخواهد به دنبال پروانه ساخت برود تا زمانی که ساختمانش به مرحله در و پنجره یا نما برسد، حداقل یک تا دو سال به طول خواهد انجامید. به هر حال این دوره شرایط بحرانی است که باید آن را پشت سر بگذاریم.
بهنظر من چنین شرایطی به هیچ وجه منفی نخواهد بود. اگر این اتفاق بیافتد و درهای کشور روی شرکتهای خارجی باز شوند، قطعا اثرات بسیار مثبتی روی صنعت ما خواهند گذاشت؛ بدین صورت که با شدت گرفتن رقابتها، به ناچار دانش و مهارت ما نیز باید افزایش پیدا کند و در نتیجه پیشرفت بیشتری خواهیم داشت. رقابت عامل بسیار مهمی در بازار است و در واقع معیاری برای تشخیص خوب یا بد بودن عملکرد یک شرکت است. یعنی امکان انجام مقایسه میان فعالیتهای دو شرکت در نتیجه رقابت موجود میان آنهاست که به مشتریان امکان داوری میدهد.
در صورتی که رقابتها شدیدتر شوند، آن زمان ما نیز میتوانیم در چنین فضایی بر توان خود بیافزاییم. اگر بگوییم که کسی وارد بازار نشود تا ما به تنهایی فعالیت کنیم، یا از رقابت بترسیم، بسیار اشتباه است. درست مانند اتفاقی که بر سر صنعت خودروی کشورمان آمده است. شما در هیچ کجای دنیا در خیابان به این اندازه خودروی محدود از لحاظ تنوع تیپ و برند در خیابان نمی بینید. این امر به دلیل از میان برداشتن رقابت است. به همین دلیل نیز رشد و پیشرفتی همانند شرکت های مشابه خارجی نداشتهایم. در صورتی که اگر اجازه ورود به خودروهای خارجی را به بازار خود داده بودیم، امروز صنعت خودروسازی بسیار نیرومندتری داشتیم.
در حوزه کاری ما نیز همینطور است، اگر درها باز شود دانش و تکنولوژی بیشتری وارد میشود، میتوانیم خودمان را به علم روز نزدیکتر میکنیم. همچنین اطمینان داریم که در چنین شرایطی کالاهای ایرانی به فروش میرسد. اما اگر رقابتی وجود نداشته باشد، نخواهیم توانست خود را بهروز کنیم. البته خوشبختانه این تفکر نیز در جامعه ما در حد بسیاری اصلاح یافته است.مطمعنا اگر امکان رقابت آزاد وجود داشته باشدشرکت های توانمندی در صنعت ما هستند که قابلیت اجرای کار در خارج از ایران را دارند.
به عنوان مثال با توجه به شرایط موجود شرکت آلوکد در سال 2013 و 2014توانست پروژه هایی را در قزاقستان، اربیل و بصره اجرا نماید . معتقدیم اگر شرایط بهتر و رقابت ها در شرایط بین المللی باشد امکان سرویس به کشورهای اطراف خود که واقعا در این خصوص بسیار از ما عقب تر هستند را فراهم آوریم.
در صنعت ما ، همکاران مان به جایی رسیدهاند که طراحیهای بسیار فوقالعادهای ارائه میدهند. من زمانی که به این پروژهها نگاه میکنیم خیلی خوشحال میشوم. زیرا هرچه این کارها زیبا اجرا شوند، ما هم سعی میکنیم محصولات خود را متناسب با این طرح ها عرضه نماییم .
WhatsApp us