اشاره: گفتگو با مهندس شهرام عليزاده مديرعامل شركت آلوم كاردينه (آلوكد) البته هم سهل است و هم ممتنع، سهل است و آسان از اين حيث كه صريح و شفاف نظراتش را مطرح ميكند، دشوار است وقتي كه بخواهيد بحث و گفتگو را به چالشهاي كارشناسي و فني و مهندسي و معماري بكشانيد. او که از قضا در کنار مهندسی عمران شهری(شهرسازی)، معماري نیز خوانده، تجربه زيادي در اجراي ساختمان به ويژه نماهاي ساختماني مدرن دارد. سختكوش است و خوش برخورد. اين دومين گفتگوي پنجره ايرانيان با مديرعامل شركتي است كه در تنگناي تحريمها و دست اندازهاي اقتصادي، تحقيق و توسعه و خلاقيت و نوآوري را چاره ساز ميبيند. اين گفتگو البته در دو محور مشخص دنبال شد، محور نخست با موضوع روند فعاليتها و پيشرفتهاي شركت آلوكد در يك سال اخير و چگونگي عبور از دشواريها و برنامههاي پيش رو و محور دوم گفتگو كه در شماره بعد چاپ خواهد شد، به چالشهاي كارشناسي مطرح شده در ارتباط با نماهاي ساختماني در شهرهاي ايران پاسخ ميدهد و توضيح ميدهد كه چرا بايد نگاههاي مبتني بر افراط و تفريط را كنار گذاشت. بخش نخست اين گفتگو را بخوانيد:
نزديك به يك سال پيش شما برنامههايي را براي افق يك ساله شركت آلوكد اعلام كرديد. حالا بفرماييد تا چه ميزان در تحقق برنامههاي از پيش تعيين شده پيشرفت داشتهايد؟
– صريح ميگويم كه در گام نخست موفق شديم كه جايزه بينالمللي كيفيت را با عنوان International Trophy For Quality به دست آوريم آنهم به دليل گام برداشتن و تلاش شركت در زمينه تمركز و توجه به پوسته خارجي ساختمان. خوشبختانه ظرف مدت اخیر توانستیم گواهينامههاي ايزو 2008:9001 در حوزه مديريت كيفيت را نیز دريافت نماییم . افزون بر اينها در يك سال اخير طراحی مقاطع اختصاصی را هدفگذاري كردهايم و نكته جالب اينكه بعد از مصاحبه قبلي با نشريه پنجره ايرانيان اتفاق افتاد، دریافت پروژههای مطالعاتی جهت پوستههای خارجی ساختمان بود. وراي اينكه اجراي نما و پوسته خارجي را خودمان اجرا كنيم، يكي از اهداف از پيش تعيين شده شركت، مشاورههاي تخصصي دادن و در اختيار قراردادن مطالعات و تجربيات به ديگران بود و ظرف چندماه اخير کارفرماها و سازندگان و شركتهاي ساختماني زيادي از ما در ارتباط با نوع انتخاب نما و مسايل مربوط به پوسته خارجي ساختمان از توان فني و مهندسي و معماري شركت آلوكد استفاده بهينه بردهاند..یکی از اهداف ديگر ما در بحث نمای شیشه ای ،اجرای نماهای دوپوسته است که هم مطابق با مقررات شهرسازي و معماري بوده و هم زيبايي نماي ساختمانها را دوچندان ميسازد.
در يك سال اخير نوسان نرخ ارز بسيار زياد شده است، تأثير اين نوسان بر فعاليت كاري شركت شما چگونه بوده و آيا اين نوسانات جنبه تهديد آميز دارد؟
– گذشته از دستاندازهاي ناشي از نوسان نرخ ارز و بروز برخي بي ثباتيها در فضاي كسب و كار كه به نظرم قابل مديريت كردن هم هست، احساس میکنم شرایط پیش آمده را میتوان به صورت فرصت هم دید،دستكم تأثير اين نوسانها در زمينه فعاليت شركت ما، تا اندازه زيادي خوب هم بوده به اين معنا كه فعاليتهاي تجاري به صورت پرداختهای نقدي پيش ميرود و ديگر از دردسرهايي ناشي از چكهاي مدتدار و گاه بلامحل راحت شدهايم و نقدي شدن معاملات باعث شده تا سرعت گردش سرمايه و شفافيت معاملات افزايش يابد. اما مهمتر اينكه تشديد نوسانات نرخ ارز و تنگناهاي ناشي از تحريم باعث شد تا ضمانتها و خدمات برخي شركتهاي خارجي طرف قرارداد با شركتهاي ايراني روشن شود. ببينيد! در سالهاي اخير بسياري از شركتهاي ايراني در همين صنعت در و پنجره و صنايع وابسته تلاش كردهاند تا خود را نماينده رسمي فلان شركت خارجي معرفي كنند و تحت پوشش يك برند خارجي خود را نشان دهند، اما نمايان شدن برخي تنگناها در فعاليت تجاري بين ايران و ديگر كشورها پرده از برخي واقعيتها برداشت. اين واقعيت تلخ كه بسياري شرکتهاي خارجي كه شركتهاي ايراني نمايندگي رسميشان را يدك ميكشيدند، يك شركت فعال در يك كشور جهان سوم ودر حال توسعه هستند، در حالي كه توان فني و مهندسي ايرانيان در برخی موارد حتي بيش از شركتهايي است كه گاه به داشتن نمايندگي آنها افتخار ميكنيم. فكر ميكنم تحريمها و تنگناهاي ارزي فرصتي است براي مديران و كارشناسان ايراني كه جلوه ديگري از توان فني و مهندسي خود را به نمايش بگذارند
شفافتر توضيح ميدهيد
– در بسياري از موارد اصلا نيازي به وارد كردن تكنولوژيهاي جديد با هزينه ارزي بالا نيست. در سالهاي اخير صنعت در و پنجره به سمت مونتاژ حداكثري پيش رفته است و اكثريت تلاش ميكنند پشت يك برند خارجي با پشتوانه ضعيف كارشناسي و مهندسي پناه گيرند. اماحالا به خاطر شرایط ارزی که داريم كم كم از مونتاژ كاري به تولید واقعی ميرسيم. اصلا با مباحث سیاسی و بایدها و نبایدهاي آن كار ندارم ، اما ما تولید را با مونتاژ اشتباه گرفته بودیم. حالا قيمت ارز به صورت سرسام آوري بالارفته و همه را به زحمت انداخته و هزينه توليد (یا مونتاژ!) را بالابرده است. چه بايد كرد؟ نميتوان دست روي دست گذاشت. بايد به اين فكر باشيم كه مواد اوليه توليد داخل را با كيفيت خوب به دست آوريم، طراحي مقاطع جدید را جدي بگيريم. نسبت به بازسازي و نوسازي خطوط فرسوده توليد اقدام كنيم و در يك كلام توليد را راه بياندازيم. در همين يك سال اخير برخي واحدهاي توليد پروفيل يو پي وي سي يا آلومينيوم كه قبلا توليدشان کاهش یافته بود به دليل افزايش قيمت محصولات وارداتي، به خط توليد بازگشتهاند. در شركت آلوكد، ما از قبل اين روزها را پيش بيني ميكرديم و به همين دليل به دنبال طراحي مقاطع اختصاصي رفتيم. ما بدترين فرضيهها را در نظر گرفتيم به اين معنا كه ممكن است واردات هرگونه مواد اوليه مورد استفاده در صنعت در و پنجره ممنوع شود. نميتوان خط توليد را متوقف کرد و نيروي كار را به راحتي اخراج كرد. به همين دليل برنامههاي شركت را با هدف تبديل تهديدها به فرصتها طراحي و اجرايي كرديم كه موفق هم بوده ايم.
براي جایزه بين المللي كه سال گذشته دریافت کردید،چه مراحلی را طی کردید؟
– جایزه بینالمللی کیفیت ،تا جایی که من مطالعه کردم، تاکنون در ده سال اخیر حدودا دو سال یکبار، به یک شرکت ایرانی داده شده كه خوشبختانه در زمينه نماي ساختمان به دليل رويكرد مطالعاتي و تحقيقاتي شركت آلوكد و فعاليتهاي اجرايي در طراحي و اجراي نماها موفق شديم براي نخستين بار اين جايزه بين المللي را در ايران كسب كنيم. انجمن اهدا كننده اين جايزه، داراي افراد خبره و كارشناس از تمام کشورهای دنیا است كه سير تحولات و پيشرفتهاي شركتها در كشورهاي مختلف در زمينه نماهاي ساختمان را از ابعاد مختلف بررسي و به آنها جايزه را اهدا ميكند.
گفتيد آلوكد اقدام به طراحي مقاطع اختصاصي در نماهاي ساختمان كرده است. چرا وقتي مقاطع زيادي در بازار هست، حاضر شديد با تحقيق و توسعه و هزينه كردن در زمينه پژوهش اقدام به اين كار خلاقانه كنيد؟
– بديهي است در پروژههاي بزرگ كه حجم كار بالاست، ضرورت ايجاب ميكند اقدام به طراحي و اجراي مقاطع اختصاصي كنيم چرا كه نميتوان از مقاطع موجود در بازار بهره برد حتما باید برای آنها برنامهریزی کنیم و باید یکسری جزییات خاص و اطلاعات خاصی را تبدیل به یک سری دادههایی کنیم که بتوانیم با استفاده از آنها، مقاطع اختصاصي براي نماي در حال اجرا طراحي كنيد. از سوي ديگر ما همواره دنبال نوآوري و كيفيت هستيم و در نماي ساختمان مهم اين است كه نماها تكراري نشوند و خلاقيت و تفاوت در نما ديده شود.با اين توصيف برخي مقاطع مربوط به گذشته بوده و از نظر استانداردهاي نوآوري آلوكد بايد از آنها فاصله گرفت. مشكلات ارزي و تنگناهاي ناشي از آن ما را مصمم كرد كه به جاي استفاده از محصولات خارجي به فكر بوميسازي و اختصاصي سازي مقاطع مورد استفاده در نما برويم .
يكي از اهداف شركت آلوكد مشاركت در تحقيق و توسعه براي اجراي نماي ساختمان است. تا چه ميزان به اين هدف نزديك شده ايد؟
– ما از قبل نسبت به آسيبهاي اجراي نما توسط افراد غيرمتخصص و يا فاقد صلاحيت فني لازم آگاه بوديم و در طول سالهاي فعاليت خويش تلاش كرديم تا اين مشكلات را آسيب شناسي و ريشه يابي كنيم. عمده مشكل از انجا شروع ميشود كه برخي كارفرمايان يا پيمانكاران و مسوولان اجراي پروژههاي ساختماني خودشان اقدام به انتخاب نما و مجري پروژه ميكنند و كمتر به مشاوره گرفتنهاي فني و مهندسي و جنبههاي زيبايي شناختي و معماري توجه نشان ميدهند. اما در اجرا به دليل نداشتن اطلاعات كافي از بودجه لازم براي اجراي نماي انتخاب شده يا سطح توان فني و اجرايي افرادي كه بايد نما را اجرا ميكردند با مشكلات زيادي مواجه شدند و حتي در پايان پروژه به اين نتيجه ميرسيدند كه نماي انتخاب شده و اجرا شده از زيباييهاي مورد انتظار و اصول معماري لازم برخوردار نيست. اين ديگر يك راه بي بازگشت و پرهزينه بود. هزينه تمام شده اجراي نما همواره افزايش مييابد، اختلاف بين طرفين تشديد ميشود، از يك سو مجريان نما براي دريافت مطالباتشان با مشكلاتي مواجه ميشود و از طرفي پيمانكار يا كارفرما به دليل عدم رجوع به شركتهاي موفق و داراي شناسنامه فني و مهندسي و سابقه كار مشخص نميتوانست پيگير روند اجرایی پروژه باشد. اما در دو سال اخير دستكم در شركت آلوكد با اتفاقات بسيار خوبي مواجه شديم. امروز همه ميتوانند قبل از اینکه پروژهای را به انجام برسانند، از تمام مباحث و الزامات فني و هزينه هاي اجراي نماي ساختمان اگاه شوند.حتی ما با کمک کامپیوتر و نرم افزارهاي طراحي و معماری، پروژه را برای آنها بازسازی میکنیم یا زندهسازی میکنیم یا پروژه را برای آنها ایجاد میکنیم و چیزی که قرار است، اجرا شود را ميبينند و و مباحث ریالی آن را به صورت دقیق تشریح میکنیم و از همه مهمتر بایدها و نبایدهای سیستم را با جزییات و با ایرادها و مزیتها در اختیارشان میگذاریم. افراد مراجعه كننده خيلي راحت ميتوانند تصميم بگيرند حالا ممكن است بخش عمدهای از متقاضيان اجراي پروژه را به آلوكد بسپارند يا شركتهاي ديگري را انتخاب كنند ، براي ما مهم این است که راه درست و دقيق براي اجراي نماي ساختمان انتخاب شود. انتخاب و اجراي هر نماي زيبا پس از مشورت گرفتنهاي فني را در راستاي زيباسازي شهر و كشور وظیفه خود ميدانيم كه اين مساله بر زيباييهاي آلوكد ميافزايد.
گفتيد در شرکت آلوکد مبحثی درباره نماهای دو پوسته را دنبال ميكنيد، بيشتر توضيح ميدهيد كه دقيقا چه نماهايي مد نظرتان است؟
ان شاء الله در مصاحبههای بعدی با شما عكسهایی از پروژههای در حال انجام، در اختیارتان قرارمیدهیم. ما در نماهای دو پوسته، هم نماهای مدرن داریم با مصالح نوین و هم تلاش خواهيم كرد نمايي را به مردم نشان دهيم كه ديگر جايي براي نگراني و دغدغه مديريت شهري وجود نداشته باشد. در نماي دو پوسته شما هم شاهد جلوههايي از معماري مدرن با مصالح سبك و مدرن خواهيد بود و هم اجراي يك طرح و معماري ايراني را تجربه خواهيد كرد. فرض كنيد در يك نماي شيشه اي ساختمان از مصالح ديگري استفاده خواهيم كرد كه هم جلوههاي بصري و هم ضريب مقاومت ساختمان را ارتقا خواهد داد و هم اصول سبك سازي و مصرف انرژي در ساختمان به شكل فزاينده اي تغيير خواهد كرد. امروزه نماهاي دوپوسته تحولات زيادي را در نماي ساختمان ايجاد كرده و ما در شركت آلوكد به كيفيت و نوآوري مبتني بر معماري نوين و معماري ايراني ميانديشيم.
تاثير نوسان نرخ ارز را بر هزينه تمام شده نماي ساختمان و ديگر محصولات توليدي شركت آلوكد چگونه ارزيابي ميكنيد؟
طبیعتا آلومینیوم ماده اصلی بیشتر مصالح ما را در برمیگیرد و در اجراي نماهای شیشه ای، در و پنجرهها ، ورقهای کامپوزیت و لوورها و نردههای آلومینیومی ما شاهد نوسان قيمتها هستيم . قيمت آلومينيوم هم جهاني است وعمده آلومينيومي كه ما استفاده ميكنيم از آلياژي است كه تكيه بر واردات دارد. شرايط ارزي و تجاري اخير باعث شده تا قيمت تمام شده مواد اوليه به شدت افزايش يابد. به همين دليل شاهد اين هستيم كه برخي توليدكنندگان آلومينيوم داخلي اقدام به نوسازي و بهسازي خطوط توليدي خود كردهاند . تلاش ما هم اين است كه به توليدكننده داخلي بيشتر كمك كنيم تا در رقابت باقي بمانند. از سوي ديگر تمام كنترلهاي فني و مهندسي را در آلوكد اعمال ميكنيم تا نه تنها كيفيت محصولات ساخته شده با مواد اوليه توليد داخلي افت نكند بلكه افزايش هم پيدا كند. به هرحال نميتوان فعاليت، نوآوري و خلاقيت را به بهانه تحريم و تنگناهاي ارزي به راحتي تعطيل كرد و بايد ايستاد و از تنگناها عبور كرد.
WhatsApp us